2010. december 21., kedd

Spolupráca zdr. Asistenta so sestrou pri uspokojovaní bio- psyho – sociálnych potrieb u pacienta s vredovou chorobou


Anatómia: Dutina ústna – pery- jazyk- slinné žľazy príušný a podsánkový – hltan – pažerák- žalúdok- tenké črevo- hrubé črevo – konečník
Trávenie je proces kde sa pracuje priata potrava GYT zabezpečuje:
-         Príjem
-         Trávenie
-         Strebávanie
-         Vylučovanie potravy
Dyspepsia : zahrňuje všetki ťažkosti ktoré vznikajú pri poruche činnosti gytu.
Najdôležitejšie príznaky:
-         Pálenie záhy – pyróza
-         Slinenie
-         Nechutenstvo
-         Nauzea
-         Vracanie
-         Čkanie
Pri črevných dyspepsiach sú to pocit plnosti – meteorizmus, hnačka, obstipácia-zápcha, poruchy stolice

Charakteristika:
Choroby pažeráka: Je to svalová rúra cez ktorú sa potrava dostaňe do žalúdka, choroby pažeráka najčastejšie vznikajú sekundárne pri sebavraždených pokusov pri nádorových chorobách. Poranenie pažeráka vzniká pri prehltávaný kosti. Krvácanie z pažeráka je komplikáciou pri cyanóze pečene.
Choroby žalúdka: Najčastejšie vyskytuje vredová choroby žalúdka, vzniká najčastejšie na miestach kde sa tvorí a odteká žalúdočná šťava.
Erózie : je to povrchové poškodenie sliznice
Akútny vred: keď poškodenie preniká do hlbších vrstiev a hojí sa jazvov
Chronický  vred: je charakterizovaný zo zápalovou reakciou, hojí sa pomaly.
Príčiny:
Vonkajšie: súvisia zloženým potravy, nepravidelným stravovaným, fajčenie, pitým čiernej kávy, alkoholom, jedlo je ostré a korenisté, stres, užívanie salycilátov, infekcia HELIOBACTER PYLORI, choroby pečene a pľúc.
Vnútorné: dedičné- genetické vplyvy, psychosociálne stresové situácie
Komplikácie: krvácanie do tráviacej rúry – meléna , hemateméza
Perforácia vredu – prudká bolesť v oblasti žalúdka, peritonitída – doskovité brucho, príznaky šoku
Príznaky: Vred žalúdka: bolesť brucha – včasná vzniká po jedený, nauzea, vracanie, chudnutie
Vred dvanástika: bolesť vzniká neskoro 2 hodín po jedle, záha , nauzea, zvýšený hmotnosť, sezónny výskyt- jar, jeseň
Liečba: režimová terápia- telesný duševný klud, pravidelný denný rytmus, správna diéta 2, zákaz fajčenia- alkoholu- lieky –ktoré znižujú kyslosť HCL, H2 blokátory, antibiotiká, anestetiká na tlmenie bolesti, antácidum, chirurgická liečba – plánovaná operácia – odtránenie vredu, urgentná – záchranu života pacienta
Diagnostika: gastrofibroskopia, USG brucha, RTG brucha, bio, chem vyšetrenie krvi, moču, vyš žalúdočnej šťavy
Príjem na oddelenie: interné, chirurgia, onkologické, JIS, ARO
Poloha pohybový režim – znížená aktivita Sestra a ZA zisťujú mieru sebestačnosť pacienta. ZA pomáha pacientovi pri aktivitách ktoré ho nadmerne vyčerpávajú vertikalizácia pacienta
Príjem tekutín – 2,5 tekutín denne, vedieme bilanciu, sledujeme turgor kože
Vyživa- diéta č. 2 v prípade vracania alebo nauzey sa výživa podávame formou infúzie
Výživová anamnéza – ZA zisťujú nedostatky stravovaní – vo frekvencii, v kvalite stravy, stravovacích návykoch, podávame jedlo viackrát, strava bohatá na bielkoviny – mlieko, jogurty, syry, tmavé pečivo. Obmedzujeme soľ, koreniny, prepúlený tuk
Pozorovanie, sledovanie – TK, TT, P, D , ZA  pozoruje pacienta a kladie mu cielené otázky na zistenie prítomnosti, lokalizácie a intenzity bolesti, ZA vysvetlí pacientov možnosť využitia vhodnej úľavovej polohy na boku, podľa ordinácia lekára podávame analgetík.
Psychický stav – nervozita, stres – zabezpečujeme bezpečnosť, pokojnú atmosféru, odstránime strach, riešime citových, telesných či spirituálnych potrieb pacienta
Domáca starostlivosť-  ADOS
Návšteva lekára, dodržovanie diéty, primeranie telesnej hmotnosti, zákaz fajčenia, alkoholu, kávu, užívať lieky
Diétny systém:
0 – tekutá – po operáciách v ústach a tráviaceho traktu
1 – kašovitá – operácie tráviacom trakte
2 – šetriaca – infarkt myokard, och. Žlčníka – pankreasu
3 - racionálna – normálna strava
4 – s obmedzením tukom – ochorení žlčníka, žltačke, pankreasu
5 – nízkobielkovinová – ochorenie obličiek
6 -  bielkovinová – hnačky
7 – nízkocholestrelová – ateroskleróza
8 – redukčná – tučnota
9 – diabetická – cukrovka
10 – neslaná – šetriaca – ochorenie srdce a ciev
11 – výživná – zvyšovanie telesnej hmotnosti
12 – strava batoliat – 1,5-3 rokov
13 strava väčších detí – pre deti 4- 15 rokov
Špeciálne stravy – 0- S čajová, 1-S tekutá výživná, 4 – S s prísnym obmedzením tukov
Objednávanie stravy- Sestra podľa ordinácii lekára denne objednáva na osobitnej žiadanke stravu pre všetkých chorých vrátane prídavkov. Objednávku pripraví zavčas ráno a doručí ju do ústnej kuchyne. Podľa nej sa celý deň strava expeduje na ošetrovaciu jednotku.
Bolesť – pacient vníma bolesť a jej intenzita závisí od prahu vnímania. V bolesť vnímame cez nervové bunky, nervové vlákna ktoré sú koži. Bolesť cez zadné miechové korene dostane do mozgovej kôry bolesť signalizuje, že choroba existuje. Pri bolesti hodnotíme:
1.     Intenzitu: silná bolesť spôsobuje nespokojnosť môže vznikať pocit nauzea, uvoľnenie sfinkterov – pacient má moči, spontánny odchod stolice
2.     Charakter: môže byť bodová, pichavá, krčovitá, tupá a môže sa vystrelovať
3.     Lokalizácia bolesti
4.     Časová závislosť
5.     Podnety: ktoré ju vyvolávajú, zmenšujú, horšujú, pocit bolesti 
Terapia bolesti: dávame analgetika, u pacientov ktorý majú rakovinu dávame mordínové preparáty
Zmeny počte diét: chorých, ktoré nastali cez deň sa musia dodatočne hlásiť osobitnom tlačive ústavnej kuchyni.
Ďalšieho možnosti vzdelávania zdr. Prac: celoživotné vzdelávanie, vysokoškolské vzdelávanie – prvého stupňa – Bc, druhého stp. Mgr, špecializácia jednotlivých odboroch

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése