2010. december 21., kedd

Enteritída - Uspokojovanie bio- psycho- sociálnych potrieb pacienta s enteritídoi


Tráviaca sústava – hlavnou úlohou je prijať a chemicky rozložiť živiny. Aby táto úloha mohla splniť, musí sa potrava rozdrobiť na jemnú kašu, premiešať s tráviacimi šťavami, chemicky rozložiť a posúvať od úst až po konečník. Tráviaca sústava pozostáva z tráviacej rúry  a tráviacich žliaz a vykonáva tieto štyri funkcie:
1.     Tráviaci mechanizmus – príjem, posúvanie a miešanie potravy
2.     Vylučovanie tráviacich štiav
3.     Tráviaci mechanizmus – rozloženie živín a úprava nestráviteľných zvyškov
4.     Vstrebávanie živín
Tráviaci mechanizmus zabezpečuje tráviaca rúra, je to dlhá rúra, ktorá sa rozdeľuje na :
-         Horná časť – ústna dutina, hltan a pažerák
-         Brušná časť – žalúdok, tenké a hrubé črevo, konečník
Tenké črevo tvorí najdlhšiu časť tráviacej rúry. Skladá sa z troch častí : dvanástika, lačníka a bedrovníka. V tenkom čreve sa rozlišujú dva druhy pohybov uskutočňovaných hladkým svalstvom črevnej steny : segmentačné a peristaltické. Segmentečnými pohybmi sa mieša chýmus  s tráviacimi šťavami tenkého čreva. Peristaltické pohyby môžu zrýchliť pohyb chýmu cez tenké črevo.
Hrubé črevo sa začína slepým črevom a končí análnym otvorom.

Crohnova choroba – je to chronické zápalové ochorenie, postihuje hlavne tenké črevo, ale môže prechádzať aj na celý GIT. Príčinu nepoznáme. Na sliznici čreva vznikajú vredy až nekrózy a často sa vyskytuje o mladých ľudí.
Klinický obraz: na začiatku príznaky sú nevýrazné, neskoršie vznikajú bolesti, hnačky, zvýšená TT, a často vzniká anémia a chudnutie. Komplikácie sú najčastejšie v pokročilom štádiu, keď vznikajú fistuly a zúženie príslušnej časti tela.
Liečba: je komplexná, bohatá diéta na bielkoviny, vitamíny, podávajú sa probiotiká. Niekedy sa podávame ATB a sulfonamidy. Chirurgická liečba je indikovaná pri komplikáciách, keď sa odstráni príslušná časť čreva.

Colitis Ulceróza – je to vredový zápal sliznice hrubého čreva. Rozpadom sliznice sa poruší ochranná bariéra a baktérie sa dostávajú do obehu, vzniká ťažká infekcia až sepsa. Týchto prípadoch sa robí kolostómia alebo odstránenie hrubého čreva.
Klinický obraz -  bolesti brucha, nutkanie na stolicu, ktorá je krvavá, hnisavým hlienom a tieto problémy vznikajú nárazoch.
Pri diagnostike sa robí rectoskopia a kolonoskópia a biopsia čreva.
Liečba : prísna diéta, veľa bielkovín, vitamíny, ťažké formy sa riešia chirurgicky. Priebeh je individuálny, pacient môže sa vrátiť do normálneho života.

Prevencia : Crohnovej choroby alebo vredové zápalu hrubého čreva nie je známa. Môžeme prechádzať tak, že sa budeme vyhýbať pokrmom, ktoré nám spôsobujú ťažkosti.

Uspokojovanie bio- psycho- sociálnych potrieb pacienta s enteritídoi

Príznaky: najprv zjavia bolesti bruchu, hnačka, a vysoká TT. Neskôr sa pripojí chudnutie a málokrvosť. V pokročilom štádiu môžu byť komplikácie, ako fistuly a zúženia postichnutej časti čreva.
Diagnostika: USG brucha, vyš. Stolice, palpačné vyš. Brucha, krvné vyš., kolonskopické vyš.
Pacient prijímame na oddelenie : INT,JIS, PED, GEO, INF oddelenie
 Bolesť: kŕčovité bolesti. Pacient treba ukludňovať, podávame mu spazmolytiká, analgetiká, teplé obklady na brucho u detí, úlavová poloha / na boku s pokrčenými nohami/. Keď má horúčku podávame mu antipyretiká, studené obklady, studená sprcha. Pri triaške treba odobrať krv na hemokultúru.
Hygienická starostlivosť : Tým, že pacient má bolesti, treba mu pomáhať pri vykonaní hyg. Starostlivosti. Zvýšená starostlivosť o DÚ. Výmena posteľnej bielizne podľa potreby.
Vyprázdňovanie: pacient má hnačky, treba mu pomáhať podľa sebestačnosti. Podávame lieky proti hnačke.
Stravovanie: diéta má vyť vysoko energetická, bohatá na vitamíny a bielkoviny. Obmedziť príjem potravy na začiatku ochorenia, podávame len sucháre, čaj, zemiaky, var., ryžu. Vylúčiť mliečne výrobky, čokoládu, veľké množstvo cukru, omáčky, čerstvo kys. Potraviny.
Príjem tekutín:  núkať piť, sledujeme bilanciu tekutín.
Pohyb : Pacient má bolesti, a preto nevládze chodiť, chôdza je zmenená a je pripútaný na posteľ, má vysoké TT, je malátny a slabý. Úloha ZA je pomáhať pri všetkých aktivitách, polohovanie, zvýšená starostlivosť na hygienu pokožky, prevencia dekubitov a sparenín. Posteľ má byť umiestnená blízko ku záchod
Spánok: je zrušený, pacient nie je vyspatý kvôli bolestiam, vracaní a hnačke, pacient je nervózny, podávame cez noc analgetiká a spazmolytiká.
Psychologická potreby:  nervozita, stres, nespavosť, dôležitá je komunikácia s pacientom. Vysvetliť mu všetko, čo závisí s chorobou, problémy riešiť empaticky.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése