2010. december 19., vasárnap

ICHS


1.Anatómia:
Srdce(cor) je uložené v dolnom prednom medzi hrudí.Je to dutý orgán rozdelený na ľavú a pravú polovicu.Každá polovica le rozdelená na dve dutiny. Horná dutina sa nazýva predsieň(atrium), dolná dutina komora (ventriculus).Najhrubšou vrstvou stien ke srdcový sval-myokard.Prvá predsieň a komora sa tvoria tzv. Pravé srdce, oddelené medzipredsieňovou a medzikomorovou prihradkou(septum) od ľavej komory, ktoré tvoria tzv. Ľavé srdca.Medzi pravou predsieňou a pravou komorou je trojcípachlopňa, medzi ľavou komorou a ľavou predsieňov je dvojcípa chlopňa.Do pravej predsiene priteká hornou a dolnou dutou žilou odkysličená krv z orgánov a tkanív tela.Stiahnutím pravej predsiene sa krv vypudzuje do pravej komory a pľúcnymi tepnami do pľúc.Na začiatku pľúcnicového kmeňa je vreckovitá polmesiačikovitá chlopňa, ktorá zabraňuje spätnému toku krvi z kmeňa do pravej komory.Z ľavej komory vystupuje srdcovnica(aorta) , z ktorou sa krv rozvádza do topien celého tela. Aj na začiatku aorty je vreckovitá polmesiačikovitá chlopňa.
Funkcia srdca:
Je pružná svalová pumpa, ktorého štyri dutiny sa striedavo napľňajú krvou a vyprázdňujú. Predsieň sa plní krvou pretikajúcou žilami pri jeje ochabnutí-diastole. Po naplnení sa predsieň kontrahuje(systola), takže krv sa vypudí do komory. Jeden cyklus systol predsiení a komôr a diastol predsiení a komôr tvorí tzv. Srdcovú revolúciu.

2.ICHS,INF
Ischemická chroroba srdca (ICHS) je ochorenie spôsobené nedostatočným prívodom kyslíka do srdcového svalu. Formy ICHS:
1.Akútne formy ICHS:
-nestabilná angína pectoris
-akútny inf. Myokardu
-náhla smrť
2.Chronické formy ICHS
-stabilná angína pectoris
-obehová nedostatočnosť pri ICHS
-ICHS s dysritmiami
-ICHS klinicky asymptomatická
-stav po inf. Myokardu
Infarkt myokardu:
Akútny im je vždy vážne ochorenie, vzniká nekrózy srdcového svalu.Vzniká pri ateroskleróze koronálnych ciev. Vzniká s embolizáciou, embolizácia je vmietnutie cudzieho predmetu krvným prúdom na miesto, kde anatomické zúženie ciev brání dalšiemu pohybu.
Príznaky:
Náhla, prúdka bolesť na hrudníku ktorá vystreľuje do ľavej a pravej HK->do krku->do žalúdka; úzkosťpacienta a strach zo smrti, pacient je potení, bledý nauzea, dýchavica, rýchly pulz s poruchami rytmu
PRP:
Pri akomkoľvek podozrení na akútny im je nutné ihned volať RZP. Počas čakania príchod RZP je dobre si zachovať kľudnú myseľ a nepanikáriť. Uvoľníme jeho odev a dáme ho do polosediacu, ortopnoicku polohu a vyvetrámeokno.
Komplikácie:
1.smrť, poruchy rytmu, zlýhanie ľavej komory
2.aneuryzma steny srdca->ruptúra
3.chron. nedostatočnosť srdca
Diagnostika:
Určí na základe klinického obrazu EKG->elevácia ST segmentu a z laboratórnych výsledkov.Uvoľňujú sa kardio špecifickéenzými. Zvýšené sú: leukocyty, Fe, FW, Glukúza.
Klinický obraz:
Náhla prudká bolesť na hrudníku, vystreľuje do ľavej hornej končatiny-> krku. Úzkosť strachom zo smrti, chorý je potený, bledý, vracanie.
Liečba:
-znížením energetických nárokov na srdcový sval
-farmakologickým ovplyvnením nárokov myokardu-zníženie potreby kyslíka
-úsilím o obnovenie perfúzie krvi koronárnou tepnou-trombolýza.
-neslaná diéta č.10
3.Postup KPR:
a. Zistiťreakciu postihnutého na podnety. Ak je v bezvedomí, dať hlavu do záklonu a zistiť prítomnosť dýchania.
b. Ak dýcha normálne, otočiť do stabilizovanej polohy.
c. Ak nedýcha normálne, zakričať o pomoc alebo telefonovať na tiesňové číslo.
d. Čím skôr začať kompresiami hrudníka v jeho strede do hľbky 4-5cm u dospelého s frekvenciuo 100*/min.
e. Po 30 stlačeniach dať hlavu postihnutého do záklonu a dvakrát vdýchnuť tak, aby bolo vidieť nadvihnutie hrudníka.
f. Kompresie hrudníka a dýchanie striedať v pomere 30:2 až kým postihnutý nezačne dýchať.
g. Pokračovať v resuscitácii až do príchodu kvalifikovanej pomoci alebo do začiatku normálneho dýchania postihnutého, alebo do vyčerpania záchranu.
-Insuficiencia
Insuficiencia ľavého srdca vyvolá venostázu v pľúcnom obehu,insf. Pravého srdca vyvolá venostázu vo veľkom obehu.
Rozdelenie ins.
Ľavého srdca -akútna
                    -chronická
Pravého srdca –akútna
                      -chronická
Akútna ins. ľavého srdca vyvolá rýchlo nastupujúcu venostázu v malom obehu, vzniká edém (opuch) pľúc. Chorý sa dusí, má penu a ústach. Takáto príhoda vzniká napr. priakútnom inf. myokardu.
Chronická ins ľavého srdca ma následok pomaly nastupujúcu alebo dlhotrvajúcu venostázu v malom obehu. Prejavuje pri väčšej námahe, neskôruž pri menšom telesnom pohybe, a môže vrcholiť záchvatmi dýchavice, ktoré sa dostávajú najmá v noci. Označujú sa ako asthma cardiale (srdcový záduch).
Akútna ins. pravého srdca spôsobí spravidla rýchlu smrť. Pomerne slabá svalovina pravého srdca nemá toľko schopnosti zvyšovať svoj výkon, aby mohla zvládnuť kritickú situáciu, a nastáva rýchlo smrť, napr. : pri embólii pľúcnice.
Chronická ins. pravého srdca vyvoláva venostázu vo veľkom obehu.Je to zv§čšenie pečene. Vzniká edémy na dolných Končatinach.Rozsah opuchov sa stupňuje nakoniec na celé dolné Konč a napokon brušnú stenu.Pritom presakuje tekutina z krvi cez stenu kapilár do brušnej dutiny, tekutina sa tu hromadí-> ascites. Tekutina sa hromadí aj v hrudníkovej stene-> hydrotorax.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése